onsdag 5 oktober 2011

Tro och gärningar

Man får höra: Det räcker inte med tro för att vara frälst och så citerar man Jakobs brev 2:14-26. Det är helt sant. Verklig tro har med sig gärningar och det är Gud som skänker den.


För att bli frälst måste vi omvända oss, göra sinnesändring och tro på Jesus Kristus. Alltså att omvända sig från sig själv. Jesus säger i Mark 1.15: "Tiden är fullbordad och Guds rike är nu här "ovänd er och tro evangelium."


Rövare som hängde på korset omvände sig, gjorde sinnesändring och Jesus sa: "Sannerligen redan idag skall du vara med mig i paradiset," Luk 23:39-43. Det står i de andra evangelierna att båda rövarna hånade Jesus, men här i lukas står det att den ene tillrättavisade den andre. Så Den ene rövaren omvände sig från sig själv (gjorde sinnesändring) han förstod vem Jesus var. "Guds lamm som bortager världens synd." Så omvändelse/sinnesändring är det som måste till och det skänker Gud till människan, Joh 6:29. Det är nåd alltsammans.


Frälst utan laggärningar, Rom 3:21-27. Allt beröm är uteslutet genom trons regel. 
Tron är Guds verk säger bibeln. Tron kan aldrig uppkomma i i ett människohjärta  utan genom Guds nådebudskap. Nu kan människan göra goda gärningar vilket är välbehagliga för Gud, men det frälser ingen. Vi kan bli frälsat bara genom att tro på vad Gud redan gjort för oss. (Ta emot nådegåvan jesus kristus), Ef 2:8-10.


Varför blir vi frälsta bara genom tro? Jo, tron tar udden av den egna stoltheten. Tron upphöjer Gud istället för människan. Tron gör frälsningen tillgänglig för alla. Tron erkänner att vi inte kan hålla lagen därför behöver vi hjälp. Tron grundar sig på ett förhållande till Gud, inte på prestationer/gärningar inför honom.


I bibeln kan vi läsa om fångvaktaren i filippi som frågade Paulus och Silas vad han skulle göra för att bli frälst? Han fick svaret: "Tro på Herren Jesus så bli du frälst, Apg 16:30-34. Han måste gå från att inte tro till att tro på Jesus Kristus. Det är att omvända sig - göra sinnesändring - Omvända sig från sig själv. 


Dessa ord uttalas av dopförrättaren när den omvände döpers sig:"På din egen bekännelse om sinnesändring döper jag dig till kristus." En överlåtelse. Det gamla begravs.Vi ska inte gå och bära på det som är dött utan det begravs i dopet och vi uppstår till nytt liv - ett förvandlat liv, Rom 6:4-14. Dopet är en lydnadshandling. Vi gör det för att Jesus sagt allt detta, Tro bevisad i lydnadshandling. Sedan talar bibeln om tro och gärningar. Enbart gärningar kan aldrig ge oss frälsning. Men verklig tro förändrar vår livsstil och det resulterar i gärningar. Martin Luther lär ha sagt: "goda gärningar gör inte en god man, men en god man gör goda gärningar" appropå vad Jakob skriver.


Den som blir frälst får den helige Ande och då kan inte goda gärningar utebli. Sann tro har med sig gärningar. Genom tro blir vi födda på nytt och genom lydnad visar vi att vår tro är äkta.
Abraham står det trodde Gud - han var lydig när han fick Guds tilltal att offra sin son Isak vid altaret, Jakob 2:21.24. Alltså genom tro blir vi rättfärdiga - vi visar genom lydnad att den är äkta. Den som har tro har också gärningar. Här är Paulus och Jakob samstämmiga. Vår livsstil är en berkräfftelse på tron på Kristus - men den kan aldrig bli en ersättning för tron.


Omvändelse, den som Gud skänker, "Så har då Gud skänkt också åt hedningar den omvändelse som ger liv" Apg 11:18. Den frukt som tillhör bättring är ett liv i rättfärdighet, Matt 3:8. Bättring har inget att göra med förbättring, människans eget arbete på att förbättra sitt förhållande till Gud. Men bättring heter det när jag tror Guds ord som överbevisar mig och anklagar mig för att vara syndare inför Gud. Jag måste söka mig till Kristus för att söka hjälp och finna nåd. "Ty han är Guds lamm av evighet utsedd till att bära världens synd och genom sin död betala därför, (Martin Luther).


/garan



Inga kommentarer: