torsdag 12 maj 2011

Israel..

Hur är det?


En del hävdar att det gamla förbundet upphörde i.o.m det som Jesus införde -m.a.o det gamla israel har ersatts av den kristna församlingen som är det nya och enda israel. Alla profetior som ännu inte skett tolkas in på den kristna församlingen.

garan: Guds löften och förbund med Israel gäller såsom i GT. De som genom tron på Jesus går in i det nya förbundet blir dock delaktiga i ett mycket bättre förbund. Fortfarande återstår många profetiska löften som ännu inte är uppfyllda för israel som folk. Alla folk var de än bor kan få del av israels löften genom tron på den fullkomliga löftessonen Jesus - Guds församling (kristna kyrkan) är s.a.s en gemenskap där judar och hedningar utgjör ett nytt Guds folk, Ef 2:11-19, och ett nytt israel, Gal 6;15-16, 1 Petr 2:9-10. Därmed har inte Gud förskjutit det ursprungliga israel, det kan vi se t ex i Jer 31:35-36, Rom 11:1-7.

De flesta judarna har ännu inte upptäckt att Jesus är Messias utan väntar ännu på att någon skall träda fram som deras frälsare; en karismatisk ledare som alla kommer att ta emot. Budskapet om frälsning genom tron på vad Jesus gjorde på korset är en stötesten för dem, 1 Kor 1:10-25.

Paulus slutar brevet till Rom med att vi som inte är judar liknas vid ett vildolivgren som blivit inympad i det äkta olivträdet israel. Därför är vi beroende av det äkta olivträdet (Ps 122:6.

Bilden ovan liknas vid en inympning som sker genom tron och i dopet (pånyttfödelsen/frälsningen, Gal 3:26-29. Ett kollektivit uppvaknade kommer att ske bland israels folk. Då skall även det övriga Israel upptäcka att de har korsfäst (genomborrat) Jesus (Sak 12:10). Och efter att Israel tagit emot frälsningen kommer Israel som land och folk enligt Guds rikes plan att blomma ut på ett nytt sätt, exempel Jer 31:31-34, Mika 4:1-, Rom 11:26-27.


Halleluja, Guds rike kommer att blomma ut i all sin kraft.

/garan

Inga kommentarer: